Ce înseamnă CPE ?

De ce este necesar ?

Cine îl întocmește ?

       Certificatul vine în sprijinul consumatorilor, cărora le permite să evalueze eficiența energetică a clădirii pe care doresc să o achiziționeze sau să o închirieze.

      Cu ajutorul certificatului energetic, beneficiarul obține date importante privind consumul energetic anual al locuinței, pentru: încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, ventilare și climatizare.

Ce înseamnă Certificatul de Performanță Energetică ?

Certificatul de performanta energetic ( CPE ) vine în sprijinul consumatorilor, cărora le permite să evalueze eficienţa energetică a clădirii pe care doresc să o achiziţioneze/ închirieze/ vanda.
      Într-un certificat de performanţă energetică sunt detaliate caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare şi iluminat) , rezultate din analiza energetică şi termică, fiind valabil 10 (zece) ani de la data eliberării acestui document.

      Clădirea primește o notă de la 1 la 100, 100 indicând performanța maximă, iar scara de la A la G indică gradul de consum de energie, A fiind consum minim iar G consum maxim.
      Documentul se elaborează atat pentru clădirile existente cat şi pentru cele noi care se construiesc, sunt vândute sau închiriate şi permite consumatorilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii în funcţie de valorile de referinţă prevăzute de reglementările tehnice în vigoare.

De ce este necesar Certificatul de Performanță Energetică ?

Cu ajutorul certificatului energetic, beneficiarul obține date importante privind consumul energetic anual al locuinței, pentru: încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, ventilare și climatizare.
     Certificatul conține valori energetice reglementate și cuprinde recomandări pentru reducerea consumului de energie, precum și metode de economisire a energiei, la nivel de locuință și de clădire.
      Începând cu data de 19 iulie 2013 dacă vindeți, închiriați sau doriți să vă reabilitați termic locuința, aveți nevoie de certificare energetică. Această prevedere este valabilă și pentru acele construcții cărora nu li s-a făcut recepția de către autoritățile locale.
      În cadrul certificatului energetic se vor determina consumurile locuinței pentru încălzire, apă caldă de consum, iluminat, ventilare și climatizare. Astfel acestea se vor încadra în valorile reglementate, rezultând clasa energetică a locuinței dumneavoastră.
     În funcție de cerințe, aplicări la programe naționale sau chiar emitere autorizații de construire pentru locuințe noi după2022, se poate solicita auditorului energetic întocmirea unui raport de audit energetic care include soluții aplicabile pentru creșterea performanței energetice și reducerea consumului din clădire ce va cuprinde și certificatul de performanță energetic pentru clădirea existentă (la clădirile existente ce urmează a se moderniza). Raportul include și consumul total pe an, măsuri de modernizare propuse, pentru fațadă sau instalații.

Cine întocmește documentul ?

În vederea emiterii unui certificat energetic pentru orice clădire este necesară o scurta vizita la imobil, pentru măsurători și observații.
     Documentul se întocmește de către Ingineri atestați profesional ca Auditori Energetici de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) clic pentru a vizualiza listele cu auditori atestați pe siteul Ministerului și / sau recunoscuți de către Asociația Auditorilor Energetici din România – AAECR
     Conform legii 372/2005 actualizată art.7 se menționează că CPE nu se se efectuează la următoarele tipuri de clădiri:
• monumente istorice și arhitecturale deosebite
• locașuri de cult
• clădiri individuale cu suprafața utilă mai mică de 50 mp (dar se eliberează o Notă de Constatare din partea Auditorului în vederea validării actului de vânzare-cumpărare sau recepției)
• clădiri rezidențiale destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an
• clădiri provizorii care necesită un consum redus de energie din domeniul agricol
• clădiri provizorii destinate a fi utilizate mai puțin de 2 ani din zone industriale