Ce înseamnă CPE ? De ce este necesar ? Cine il intocmeste ?

Certificatul vine în sprijinul consumatorilor, cărora le permite să evalueze eficienţa energetică a clădirii pe care doresc să o achiziţioneze sau să o închirieze.

      Cu ajutorul certificatului energetic, beneficiarul obtine date importante privind consumul energetic anual al locuintei, pentru: incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilare si climatizare.

Ce inseeamna Certificatul de performanta energetica?

Certificatul de performanta energetic ( CPE ) vine în sprijinul consumatorilor, cărora le permite să evalueze eficienţa energetică a clădirii pe care doresc să o achiziţioneze/ închirieze/ vanda.
      Într-un certificat de performanţă energetică sunt detaliate caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare şi iluminat) , rezultate din analiza energetică şi termică, fiind valabil 10 (zece) ani de la data eliberării acestui document.
      Clădirea primește o notă de la 1 la 100, 100 indicând performanța maximă, iar scara de la A la G indică gradul de consum de energie, A fiind consum minim iar G consum maxim.
      Documentul se elaborează atat pentru clădirile existente cat şi pentru cele noi care se construiesc, sunt vândute sau închiriate şi permite consumatorilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii în funcţie de valorile de referinţă prevăzute de reglementările tehnice în vigoare.

 

De ce este necesar certificatul energetic?

Cu ajutorul certificatului energetic, beneficiarul obtine date importante privind consumul energetic anual al locuintei, pentru: incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilare si climatizare.
     Certificatul contine valori energetice reglementate si cuprinde recomandari pentru reducerea consumului de energie, precum si metode de economisire a energiei, la nivel de locuinta si de cladire.
      Incepand cu data de 19 iulie 2013 daca vindeti, inchiriati sau doriti sa va reabilitati termic locuinta, aveti nevoie de certificare energetica. Aceasta prevedere este valabila si pentru acele constructii carora nu li s-a facut receptia de catre autoritatile locale.
      In cadrul certificatului energetic se vor determina consumurile locuintei pentru incalzire, apa calda de consum, iluminat, ventilare si climatizare. Astfel acestea se vor incadra in valorile reglementate, rezultand clasa energetica a locuintei dvs.
      După eliberarea certificatului energetic, va fi emis un raport de audit, care include soluții aplicabile pentru creșterea performanței energetice și reducerea consumului din clădire. Raportul include și consumul total pe an, măsuri de modernizare propuse, pentru fațadă sau instalații.

Cine intocmeste documentul ?

In vederea emiterii unui certificat energetic pentru orice cladire este necesara o scurta vizita la imobil, pentru masuratori si observatii.
     Documentul se intocmeste de catre Ingineri atestati profesional ca Auditori Energetici de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). clik pentru a vizualiza listele cu auditori atestati pe siteul Ministerului si / sau recunoscuti de catre Asociatia Auditorilor Energetici din Romania – AAECR
     Conform legii 372/2005 actualizata art.7 se mentioneaza ca CPE nu se se efectueaza la urmatoarele tipuri de cladiri:
• monumente istorice si arhitecturale deosebite
• locasuri de cult
• cladiri cu suprafata utila mai mica de 50 mp
• cladiri rezidentiale destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an
• cladiri provizorii care necesita un consum redus de energie din domeniul agricol
• cladiri provizorii destinate a fi utilizate mai putin de 2 ani din zone industriale    
Cont@ct rapid

ing. Carmen SCANTEE - Telefon: +40 724.882.732 (vodafone)
ing. Alexandru SCANTEE - Telefon: +40 722.419.677 (vodafone)
E-mail:
contact@certificate-energetice-constanta.ro

© Copyright 2014. Toate drepturile rezervate
.: produs si mentinut de SAAR SURFACES :.